Lemn, Apa si Foc…

Butoi stejarButoiul de stejar este un vas folosit inca din vremuri stravechi si este rezultatul unui proces extraordinar, in care Apa si Focul confera Lemnului acea calitate nobila ce se transmite intr-un gust unic si plin de povesti in vinul invechit intr-un astfel de recipient.

Destinatia de utilizare a butoiului este aceea de invechire a vinului. Asadar, vinul  se pastreaza in butoiul de stejar o perioada limitata de timp, dupa care se imbuteliaza in sticle si se pastreaza in spatii special amenajate.

invechirea-doagelor-51-300x225Dupa taierea scandurilor si pregatirea doagelor, acestea „sunt stropite timp de 3-4 luni si pe urmã depozitate în aer liber pentru o uscare naturalã. Timp de 24-36 luni acestea sunt expuse vânturilor, ploilor si zãpezilor pentru a obtine o maturare si o calitate ireprosabilã. Uscarea bine adaptatã este una din etapele cele mai importante ale fabricãrii butoaielor.” (conform transilvaniabois.roFara a urma acest procedeu prima folosire a vasului va fi compromisa.

Preliminar folosirii, butoiul de stejar trebuie umplut cu apa si lasat aproximativ 24 de ore iar daca culoarea apei rezultate este galben-maronie, atunci procesul se repeta pana la obtinerea unei ape galbui. Prin umezire, lemnul se dilata si astfel se etaseaza perfect evitand surpriza pierderilor la depozitarea vinului.

Invechirea in butoi determina scaderea cantitatii (prin evaporare) dar si taria alcoolica de aceea procesul de invechire trebuie sa fie conforma cu tipul de vin, tipul de lemn. Folosirea unor butoaie vechi , cu lemnul innegrit de timp nu are un aport de calitate ci creste riscul de degradare al vinului depozitat.

Capacele-1Transilvania Bois se gaseste intr-o zona cu traditie intr-ale dogaritului, Sighetu-Marmatiei, judetul Maramures. Confectionatul butoaielor este o traditie veche de cateva generatii iar secretele fabricării butoaielor ne-au fost dezvăluite de doi dogari maghiari din Coştiui- „Aveau peste 70 de ani pe atunci. Au murit amândoi. Doar noi am dus mai departe nealterată tradiţia fabricării de butoaie„-Manager Transilvania Bois.