Vinul bun se invecheste intr-un butoi de calitate

invechirea vinului in butoaie de stejarDe multe ori se spune despre vin ca este un aliment viu: se naste , creste (se invecheste), dupa care dispare (degradeaza).

Obtinut  prin fermentarea alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului de struguri, vinul pate dezvolta calitati dar si defecte, asta depinde de procesul de fabricatie, recipientele de pastrare si invechire si multe alte aspecte legate de vinificare.

Un defect frecvent este „floarea vinului”care influenteaza substantial calitatea  prin contactul indelungat cu aerul inconjurator. Vinul capata un gust dezagreabil, miros neplacut pierzandu-si in acelasi timp si taria alcoolica.

Prin respectarea un proces de vinificare strict si prin invechirea in recipiente de calitate superioara vinul capata un gust aparte, o personalitate proprie ceea ce-i da o nota de distinctie.

De ce este importanta invechirea vinului ?

Stagiul de învechire al vinului este perioada în care vinul insumeaza maximumul de calităţi, desăvârsindu-se sub aspectul gustului, fineţii, catifelării, aspectului, clarităţii şi culorii specifice soiului. Tot în această fază se formează şi se defineste buchetul vinului.

Un rol important in stagiul de invechire il detine  butoiul de stejar, construit cu mestesug care nu numai ca pastreaza vinul ci ii si transmite calitati unice de gust, finete, aspect si buchet.